Folders

Aften

IK_AftenAften zijn pijnlijke zweertje in de mond en kan iedereen krijgen, jong en oud en onschadelijk voor de gezondheid. De oorzaak hiervan is onduidelijk ,maar de weerstand speelt hierbij een belangrijke rol. Meestal zijn aften na 2 weken weer volledig verdwenen, zo niet neem dan contact op met uw tandarts. Blijf van de aften af en wees daar voorzichtig met poetsen…

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Je mond, fris en gezond

je_mond_fris_en_gezondMet een gezonde mond kun je probleemloos eten en drinken. Het is dan ook belangrijk om gaatjes en tandvlees ontstekingen te voorkomen. Bezoek minimaal 2 keer per jaar de tandarts, maximaal 7 eet en drink momenten op een dag, poets 2 keer per dag je tanden en kiezen, met voorkeur elektrisch, gebruik fluoride houdende tandpasta en reinig 1 keer per dag tussen de tanden en kiezen door te flossen, stokeren of rageren, vraag aan uw mondhygiëniste of preventie assistente wat voor u het beste is.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Implantaten

implantatenEen implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel, en vervangt een afwezige tand of kies. Een implantaat wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal. Op een implantaat kan een kroon, brug of prothese gemaakt worden. Vanaf 18 jaar kan je in aanmerking komen voor een implantaat. Wij zullen u doorverwijzen naar de kaakchirurg of implantoloog.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Het melkgebit

melkgebitHet melkgebit is het tijdelijke gebit. Als uw kindje ongeveer 6 maanden is zal het eerste tandje doorbreken, vanaf nu moet er elke dag gepoetst worden met peutertandpasta om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Het volledig melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Als ze ongeveer 2 jaar zijn is het melkgebit compleet.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Gevoelige tandhalzen

gevoelige_tandhalzenDeze wordt veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees. Eenmaal teruggetrokken komt deze niet meer terug. De wortel komt hierdoor bloot te liggen. De wortel heeft geen glazuur waardoor deze gevoeliger is voor warm en koud invloeden, ook ontstaan er sneller gaatjes omdat de worteloppervlak zachter van structuur is. Gevoelige tandhalzen ontstaat door te hard poetsen en ontstekingen (parodontitis) aan het tandvlees. Op de juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon kan dit worden voorkomen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Frame of plaatprothese

plaat-en-frameprotheseDit is een vervangen voor als meerdere tanden of kiezen verloren zijn gegaan, een frame of plaatprothese kunt u uit de mond nemen. Een plaatprothese is geheel gemaakt van roze kunsthars waar de tanden en kiezen in verankerd zitten en rust op het tandvlees. Een frame is gemaakt van metaal en roze kunsthars waar de tanden en kiezen aan zitten, deze rust op de resterende tanden en kiezen.

Fluoride

fluorideFluoride helpt gaatjes in de tanden en kiezen te voorkomen. Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Verder kan er gespoeld worden met fluoride of een fluoride behandeling tijdens de halfjaarlijkse controle. Zodra het eerste tandje is doorgebroken dient er gepoetst te gaan worden met fluoride houdende tandpasta.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Flossdraad

flossdraadEen goede mondhygiëne is belangrijk om de tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Met een tandenborstel kunt u de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet schoon krijgen. Zijn de ruimtes erg smal dan kunt u bijvoorbeeld flossdraad gebruiken. Overleg met uw tandarts,mondhygiëniste of preventie assistente wat voor u het beste is om te gebruiken.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Facings

facingsEen facing is een tandkleurig laagje van composiet of porselein, die op de tand wordt geplakt. Een facing kan de kleur/vorm van de tanden veranderen, onregelmatigheden in stand van de tanden maskeren, en spleetjes of afgebroken hoekjes repareren. Een facing kan op den duur verkleuren of slijten door knarsen en nagelbijten, vraag aan uw tandarts wat van toepassing is voor u.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

(Tand)Erosie

tanderosieTanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag. Dit is een sluipend proces wat niet altijd even gemakkelijk te herkennen is. Voorkomen is dan ook van groot belang. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot maximaal 7 momenten.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Elektrisch poetsen

elektrisch-poetsenEen goede mondhygiëne is enorm belangrijk. Goed poetsen is dan ook van groot belang. Met de handtandenborstel lukt dat niet vaak altijd goed genoeg, met een elektrische tandenborstel gaat dit veel gemakkelijker en is tevens ook beter. Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels een roterende en sonische. Welke voor u het beste is kunt u vragen aan uw tandarts, mondhygiëniste of preventie assistente.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Een nieuw kunstgebit

kunstgebitEen nieuw kunstgebit is een grote verandering. Deze speelt een belangrijke rol bij spreken en kauwen, maar ook voor het uiterlijk speelt het een belangrijke rol. Na een tijd bent u gewend aan uw nieuwe kunstgebit. Maar uw kaak gaat slinken waardoor uw kunstgebit losser gaat zitten. Op controle komen bij uw tandarts blijft dan ook erg belangrijk. In het begin moet u wennen maar na dat de tijd vordert zal dit steeds beter gaan.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Droge Mond

droge-mondEen droge mond heeft iedereen wel eens, een tekort aan speeksel is hiervan de oorzaak. Als dit langdurig aanhoudt kan dit klachten geven en is tevens slecht voor uw gebit en mondslijmvlies. Door onder andere het gebruik van medicijnen, ziekten en bestraling kunt u hier last van krijgen. Overleg met uw tandarts wat u hieraan kunt doen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Bleken

BlekenAls uw tanden en kiezen verkleurt zijn kunt u ervoor kiezen om ze te bleken, zodat deze witter worden. Hier zijn verschillende methodes voor, de methode die wij hanteren is de thuis bleekmethode.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Beugel

BeugelEen beugel zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen op de juiste positie komen te staan, zodat u beter kunt eten en poetsen. Hiervoor verwijzen we u door naar een orthodontist…

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Met uw kind naar de tandarts

voorkom_tanderosie_bij_uw_kindVanaf 2 a 3 jaar gaat uw kind mee naar de tandarts, voor de halfjaarlijks controle, 2 keer per jaar. De tandarts kijkt of het goed gaat met de tanden en kiezen en het schoon houden van het gebit van uw kind. Als u zelf erg tegen de tandartsbezoek op ziet, laat dan een ander volwassen met uw kind gaan zodat de negatieve uitstraling niet kan worden overgebracht op uw kind.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Kronen en bruggen

kronen_en_bruggenEen kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies past en wordt vast gecementeerd. Er kan voor een kroon worden gekozen als er nog te weinig houvast is voor een vulling of voor de esthetiek. Een brug kan worden gemaakt als er een tand of kies ontbreekt. Een brug bestaat uit 2 of meer kronen met een nep tand of kies ertussen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Ontstoken tandvlees

ontstoken_tandvleesGezond tandvlees is mooi roze en zit strak om de tanden en kiezen heen en bloed niet bij poetsen en bij het reinigen tussen de tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloed. Meestal zit er veel plaque en tandsteen, dit heet gingivitis. Plaque kan zich verder gaan uitbreiden naar de wortels en het kaakbot,zo ontstaan er vrije ruimtes tussen kaakbot en tand of kies,pockets genoemd, als deze plaque niet wordt weggehaald, ontstaat daar ook tandsteen. Het kaakbot gaat daar weg en zal steeds verder uitbreiden, dit heet parodontitis. Op langere termijn kunnen tanden en kiezen, als er niets gedaan wordt, los komen te staan en dus verloren gaan.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

De overkappingprothese

overkappingsprotBij een overkappingprothese wordt er gebruikt gemaakt van de wortels van de eigen tanden en kiezen, wat bij een gewone prothese niet het geval is. Deze wortels werken als pijlers en geven houvast en steun. Ook kan het slinken van de kaken zo veel mogelijk worden tegen gegaan. Ook nu is het van belang om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan om de pijlers en het kunstgebit te laten controleren.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Ragers

ragersEen goede mondhygiëne is belangrijk om de tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Met een tandenborstel kunt u de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet schoon krijgen. Als de ruimtes tussen de tanden en kiezen erg groot zijn kunt u met een rager daar reinigen. Er zijn veel verschillende soorten en maten ragers, vraag aan uw mondhygiëniste of preventie assistente welke maat rager u kunt gebruiken.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Roken en mondgezondheid

roken_en_mondgezondheidRokers hebben meer kans om tandvleesontstekingen te ontwikkelen dan niet-rokers, ook zal de tandvleesontstekingen erger zijn en behandeling niet altijd goed aanslaan. Tevens hebben rokers meer tandplaque en tandsteen. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaatjes vernauwen, met als gevolg een verminderde doorbloeding en daardoor ontstekingen worden gemaskeerd. Tanden en kiezen kunnen door roken verloren gaan. Ook hebben Rokers meer en sneller kans op mondkanker.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Sealen

sealenSealen is het afdichten van diepe groefjes en putjes in de kiezen. Als er erg diepe groefjes en putjes in de kiezen zitten is er sneller kans op het ontstaan van gaatjes, door deze dicht te maken wordt de kans op gaatjes in deze groefjes en putjes kleiner. Meestal gebeurt dit als de blijvende kiezen volledig zijn doorgebroken.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Slechte adem

Eslechte_ademen slechte adem wordt ook wel halitose genoemd. De oorzaak heeft niets te maken met wat u eet of drinkt, maar door de bacteriën en voedselresten die in uw mond aanwezig zijn. Ongeveer 1 op de 7 mensen heeft hier last van. Halitose gaat niet vanzelf over, maar is wel gemakkelijk te verhelpen. Om dit te verhelpen en te voorkomen, kunt u het beste 2 keer per dag de tong reinigen, 2 maal per dag de tanden te poetsen en 1 maal per dag tussen de tanden en kiezen reinigen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Slijtage van het gebit

Islijtage-van-het-gebitn de loop der jaren kan uw gebit slijten, dit kan ontstaan door onjuist poetsen, zuren uit voeding en dranken of door tandenknarsen. Uw gebit kan hierdoor gevoelige worden voor warm en koud invloeden. Om dit te voorkomen moet u letten op uw poetsgedrag, nagelbijten en/of bijten op voorwerpen afleren/stoppen en houden aan het maximaal aantal,7, eet en drink momenten op een dag, ook kunt u tandpasta voor gevoelige tanden gaan gebruiken.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandenpoetsen met kinderen

tandenpoetsen_met_kinderenKinderen willen graag zelf hun tanden en kiezen poetsen, alleen kunnen zij dit nog niet goed, daarom is het belangrijk om tot de 10 jaar het gebit bij uw kinderen te blijven napoetsen. Om goed te poetsen is een vaste volgorde van groot belang, een handigheidje is de 3xB methode, die staat voor binnenkant, buitenkant en bovenop, gedurende 2 minuten. Gebruik de juiste tandpasta en tandenborstel voor uw kind.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandenpoetsen

tandenpoetsenEen goede mondhygiëne houden uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Goed de tanden poetsen is dan ook de basis. Je kunt elektrisch poetsen maar ook met een handtandenborstel. Kies altijd een zachte borstel met een tandpasta waar voldoende fluoride in zit, tussen de 1000 en 1500 ppm, echter gaat de voorkeur uit naar elektrisch poetsen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandenstokers

tandenstokersEen goede mondhygiëne is belangrijk om de tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Met een tandenborstel kunt u de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet schoon krijgen. Als de ruimtes te groot zijn voor een flossdraad maar te klein voor een rager, dan kunt u een tandenstoker gebruiken. Tandenstokers hebben de vorm van een driehoek, net als de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Vraag aan uw tandarts, mondhygiëniste of preventie assistente wat u het beste kunt gebruiken.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandletsel

tandletselAls een tand afbreekt, los staat of er uit is na een ongeval is er sprake van een tandletsel. Staat de tand los, abnormale stand of is hij eruit, DOE NIETS, NIET TERUG PLAATSEN EN SCHOONMAKEN. Neem dan direct contact op met uw tandarts, gebeurt dit na de werktijden van uw tandarts neem dan contact op met de centrale doktersdienst (0900-1515), uw tandarts of de centrale doktersdienst al u vertellen wat u moet doen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandplaque

folder_infoOveral rondom de tanden en kiezen kan plaque ontstaan. Plaque is nauwelijks zichtbaar, soms zichtbaar als een wit-gelig laagje. Plaque bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën, als je plaque niet tijdig verwijderd ontstaan er gaatjes, tandvleesontstekingen en tandsteen.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Tandsteen

folder_infoTandsteen is tandplaque dat hard is geworden onder invloed van speeksel. Tandsteen kunt u niet meer wegpoetsen of door middel van reiniging tussen de tanden en kiezen weg krijgen. Aan tandsteen hecht zich weer nieuw plaque wat weer tandsteen wordt en zich zo een weg kan banen naar de wortel.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Van eigen gebit naar kunstgebit

eigen_gebit_naar_kunstgebitAls u een kunstgebit krijgt is dat een grote verandering. Meestal gebeurt dit in fases, eerst worden de kiezen getrokken later pas de voortanden. De eerste 24 uur na het trekken van uw tanden en/of kiezen mag u het gebit niet uit doen om zwellen te voorkomen. In het begin is het wat behelpen maar naar verloop van tijd bent u gewend aan uw kunstgebit en kunt u alles weer eten. Tevens kan het gebit niet optimaal in de mond zitten.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Verkleurde tanden

verkleurde_tandenDe kleur van uw tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur, ze kunnen van elkaar afwijken. Het gebit is opgebouwd uit tandbeen en galzuur. Glazuur is doorzichtiger, de kleur en dikte van de tandbeen bepaald de kleur, wat tevens ook erfelijk bepaald kan zijn. Door kleurstoffen uit voedingsmiddelen en genotsmiddelen, zoals roken, drinken van thee en koffie kunnen de tanden en kiezen doen laten verkleuren. Ook leeftijd is van invloed.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Wisselen van melkgebit naar blijvend gebit

wisselen_van_melkgebit_naar_blijvend_gebitOngeveer vanaf hun zesde jaar kan u kind beginnen met wisselen. Een belangrijke fase. De blijvende tanden en kiezen lossen de wortels van de melktanden en melkkiezen op, waardoor deze los komen te staan en uiteindelijk eruit gaan. Er zijn 2 wisselfases. In de eerste wisselfase (6-7jr)worden de snijtanden gewisseld en komen er extra kiezen door achterin de mond. In de tweede wisselfase (9-12jr) worden de hoektanden en de kiezen gewisseld en komen er achter de laatste kiezen nog een extra kies door. Op de 18 jaar kunnen er ook de verstandskiezen doorkomen. Zodra de eerste tanden gewisseld worden moet er nog beter gepoetst worden omdat de doorgebroken tanden erg kwetsbaar zijn.

Wortelkanaalbehandeling

wortelkanaalbehandelingAlle tanden en kiezen bestaan uit 1 of meerdere wortels. In deze wortel(s) zit het wortelkanaal. In deze wortelkanaal zitten bloedvaten en zenuwen, pulpa genoemd. Door tandbederf lekkende vulling, of een harde klap kan deze ontstoken raken. Uw tand of kies kan dan erg gevoelig zijn bij warm en koud, maar ook hevige pijn kan het gevolg zijn. Uw tandarts zal de kies dan het ontstoken tandweefsel moeten verwijderen, anders kan het omliggende kaakbot ook ontstoken raken en verloren gaan, u merkt dit dan als gevoel dat de kies te hoog is.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Mondpiercings

mondpiercingsMondpiercings kunnen verschillende (ernstige) problemen veroorzaken. Ze kunnen niet alleen je tanden en tandvlees beschadigen maar ook kunnen ze een bedreiging zijn voor je algemene gezondheid. Neem een plastic piercing en zorg voor een extra goede mondgezondheid.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.

Mondspoelmiddelen

mondspoelmiddelenUw tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente kan u adviseren om met een mondspoeling de mond te gaan spoelen. Een mondspoeling kan een aanvulling zijn op het dagelijks poetsen en het reinigen tussen de tanden en kiezen, maar ook wanneer er sprake is van een verhoogd cariësrisico of als je een beugel draagt. Dit betreft dan een mondspoeling waar fluoride in zit wees echter terughoudend met spoelmiddelen waar alcohol inzit (uitdroging van slijmvliezen voorkomen). Ook kan er chloorhexidine aangeraden worden na een tandvlees behandeling. Zo zijn er verschillende soorten mondspoelmiddelen voor verschillende doeleinde.

Klik op de folder hiernaast om de folder te lezen.